Wykonanie
Deser "Ptasie mleczko" jest niezwykle lekki, puszysty i pyszny. To prawdziwa rozkoszna delikatność i klasyczne połączenie smaków -
truskawka z
agrestem. Jest lekki jak piórko i po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo prosty w przygotowaniu. Deser jest dietetyczny typu light, przygotowany na bazie
mleka skondensowanego z zawartością 4% tłuszczu i
galaretki owocowej.
Składniki na 6 pucharków:1
galaretka truskawkowa1
galaretka agrestowa250 ml
mleka skondensowanego 4% niesłodzonego - z kartonikaświeże
truskawki - opcjonalnieWykonanie:
galaretkę truskawkową ugotować z 1/2
wody z przepisu (250 ml
wody). Wylać na głęboki, szeroki talerz, ostudzić i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć w przygotowanych pucharkach. Część
galaretek pozostawić do udekorowania deserów
galaretkę agrestową przygotować wg przepisu z opakowania, również z 1/2 porcji
wody (250 ml), przestudzić
mleko skondensowane (schłodzone przez noc w lodówce) ubić przy pomocy ręcznego miksera na sztywno.
Mleko skondensowane ubija się bardzo szybko - około 3 minut - i podczas ubijania bardzo zwiększa swą objętość. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką przestudzoną
galaretkęprzygotowaną piankę rozlać do pucharków, przyozdobić pozostawionymi kostkami
galaretki i świeżymi
truskawkamischłodzić w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO !