Wykonanie
No to hop, pierwszy dzień wakacji, nareszcie! Za mną jedenaście napisanych egzaminów, przede mną kilkadziesiąt wyjątkowych dni, które mogą (i mam nadzieję, że tak będzie) przynieść niezapomniane przeżycia, kolejne wspomnienia i doświadczenia. Jestem niesamowicie podekscytowana tym, co nadchodzi! Ale .. O tym za kilka dni! Dzisiaj mam dla Was ciasto! Ciasto, które w
sumie ciastem nie jest. Nazywam je
ciastem chyba ze wzglęgu na to, że przygotowane zostało w tortownicy i ma kształt mini
tortu właśnie. A więc to ciasto/nieciasto to nic innego jak deser z
płatków ryżowych, nasion chia,
galaretki i
truskawek. Idealny na ciepłe, letnie popołudnia. Podany na zimno z sezonowymi
owocami, świetnie smakuje, a dodatkowo jest jeszcze niezwykle zdrowy! Swoją
drogą, jeśli przy nasionach chia jesteśmy, to jest to mój pierwszy kuchenny eksperyment z nimi! I od razu tak pozytywnie! Nasiona chia posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Bogate są w m.in.
białko, węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor. Polecane do owsianek,
musli, do wypieku
chleba czy przygotowania koktajli. Nasionka dostałam w prezencie z okazji otwarcia nowego, pierwszego w
Krakowie, Ekopasażu Helfy . Sklep znajduje się przy ul. Św. Gertrudy 24. Na mieszkańców Krakowa czeka bogaty wybór zdrowej żywności, kosmetyków naturalnych oraz ekologicznych środków czystości. Sama na pewno nie raz skuszę się na skorzystanie z oferty tego sklepu i wszystkim Wam to polecam!
Przepis (mała tortownica):500ml
mleka50ml wrzątku2
galaretki truskawkowe2 łyżki nasionek chia BIO1/4
cukru trzcinowegotruskawki (do dekoracji)
Płatki ryżowe wsypać do garnka, dodać
cukier, zalać
mlekiem. Zagotować. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aby uniknąć przypalenia, przez około 15 minut, aż
płatki wsiąkną
mleko i zgęstnieją. W tym czasie do osobnego rondelka wsypać
galaretki oraz nasionka chia, zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać, aż
galaretki się rozpuszczą. Przelać do gotowych
płatków ryżowych, wymieszać. Tak przygotowaną
ryżową "masę" przełożyć do tortownicy. Odstawić na bok do ostygnięcia. Po około 30 minutach udekorować
truskawkami, wsadzić do lodówki i chłodzić przez całą noc. Po tym czasie "ciasto" jest gotowe do krojenia i podania.