Wykonanie
Składniki: (na 8 roladek)8 plastrów
schabu,400 g
pieczarek,1 świeża
papryka (może być również konserwowa),1
cebula,3-4
ogórki kiszone,
sól,
pieprz,
musztarda,
mąka.Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć lekko posolone i popieprzone.
Cebulę,
paprykę i
ogórki pokroić.
Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować
musztardą.
Na plastry
schabu położyć
pieczarki,
ogórka,
cebulę i
paprykę.Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły.Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.
Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je.Gdy
mięso ma już złocisty kolor, odlać tłuszcz gdy jest jego zbyt dużo. Zalać
wodą, tak by zakryła
mięso. Po kilkunastu minutach sprawdzić na smak sos. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć . Można również dodać
czerwonej papryki.Po ok.45-55 minutach zagęścić sos (
woda rozrobiona z
mąką).
Smacznego!!!