ßßß Cookit - przepis na Gołąbki.

Gołąbki.

nazwa

Wykonanie

Wiele razy gdy byłam dzieckiem przyglądałam się babci jak robi gołąbki. Jednak nigdy się nie zabrałam sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu.
Składniki :
(z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)
1duża główka kapusty,
1kg200g mięsa mielonego,
3paczki ryżu (każda po 100g),
sól, pieprz, majeranek,
1,5L bulionu,
przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki,
mąka,
2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.
Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb kapusty.
Zagotować wodę - taką ilość by kapusta się prawie cała zanurzyła. Gdy liście kapusty lekko zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Z każdego liścia odciąć zgrubienie.
Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć .
Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.
Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania.
Do 0,5L bulionu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/goabki.html