ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z bananami

Sernik na zimno z bananami

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu otrzymałam od brata dość sporą ilość serków homogenizowanych, waniliowych. Pierwsza moja myśl, będzie sernik na zimno. Jeszcze tego samego dnia upiekłam spód biszkoptowy i zabrałam się za masę. Sernik powstał z tego co akurat było w domu. Dodałam do niego banana i wykończyłam galaretą cytrynową. Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością. Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23 cm)
Biszkopt:
100 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru
3 średnie jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
1000 ml serka homogenizowanego, waniliowego
2 czubate łyżki żelatyny + 100 ml gorącej wody
cukier puder wg uznania
banan (y) - miałam tylko jednego
galaretka cytrynowa + 400 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubijamy (na najwyższych obrotach miksera) jajka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (do suchego patyczka).
Sernik: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400ml) i odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (100 ml) i odstawiamy. W dużej misce mieszamy serki homogenizowane z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia słodkości. Do serków wlewamy żelatynę i natychmiast dokładnie miksujemy. Masę serową wylewamy na ostudzony biszkopt i wtykamy w nią pokrojone w plasterki banany. Całość wygładzamy łyżką i chłodzimy w lodówce. Gdy serki stężeją wylewamy na nie tężejącą galaretkę i ponownie całość chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/09/sernik-na-zimno-z-bananami.html