Wykonanie
Cześć =) Uwielbiam jeść
jajka sadzone, zwłaszcza w towarzystwie ulubionych warzyw. To prosty, wiosenno - letni obiad, który można przygotować w środku tygodnia lub w sobotę, gdy mamy dużo innych zajęć.
Jajka sadzone można jeść również na śniadanie.Przygotowanie
jajek sadzonych jest bardzo łatwe. Można je smażyć na
smalcu lub
oleju, ale osobiście lubię na
maśle.
Jajka należy wbijać z minimalnej wysokości, na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz, żeby nie rozpłynęły się po patelni.
Jajka sadzone podajemy z wybranymi dodatkami. W tym przypadku prezentuję
jajka sadzone z
kalafiorem ugotowanym na parze w parowarze i smażonymi
ziemniakami, które w moim wykonaniu bardzo lubi Agnieszka.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania
jajek sadzonych w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2-4
jajka- 1 łyżka
masła,
oleju lub
smalcu-
sól- wybrane warzywaSposób wykonania:1) Rozgrzewamy dobrze patelnie i topimy na niej tłuszcz.2) Na roztopiony i dobrze rozgrzany tłuszcz wbijamy całe
jajka i czekamy na ścięcie
białek, aby nie rozpływały się po patelni.3) Zmniejszamy ogień i smażymy na średnim ogniu, aż
białko całkowicie się zetnie, ale
żółtko pozostanie wciąż płynne w środku.
Jajka sadzone podajemy z dodatkiem szczypty
soli. Kiedy
jajka są już gotowe na talerzu, zawsze najpierw zjadam ścięte
białko, zostawiając sobie na koniec najlepsze: miękkie, rozpływające się po przekłuciu
żółtko =)Smacznego =)