Wykonanie
Cześć =) Jestem wielkim miłośnikiem szeroko rozumianej kuchni włoskiej oraz
makaronów, które stanowią bardzo smaczną alternatywę dla dominujących w kuchni polskiej
kartofli.Dziś chciałbym zaprezentować przepis mojego autorstwa, który oparty jest na włoskich i śródziemnomorskich smakach, czyli
makaron świderki z
sosem pomidorowym,
serem feta i
fasolką szparagową.Zachęcam wszystkich do zrobienia
makaronu w ten sposób, ponieważ wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą, dzięki
czemu można poczuć esencję kuchni włoskiej.
Potrzebne będą (w zależności od liczby osób):-
makaron świderki-
ser feta-
sos pomidorowy-
fasolka szparagowa-
sól,
pieprz-
bazylia,
oreganoSposób wykonania:1)
Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.2)
Ser feta kruszymy i wkładamy do garnka.3)
Fasolkę szparagową gotujemy (można użyć
fasolki z puszki lub słoika) i dodajemy do
fety.4) Do garnka z
fetą i
fasolką dodajemy
sos pomidorowy, szczyptę
soli,
pieprzu,
oregano i
bazylii, dokładnie mieszamy i zagrzewamy, aby sos do potrawy był ciepły.5)
Makaron wykładamy na talerze lub do misek, a następnie polewamy go sosem.Smacznego =)