Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
wołowinę i staram się jeść jej jak najwięcej. Czy to w postaci
steków wołowych, czy to w postaci duszonych bitek wołowych, czy wreszcie w postaci pieczeni wołowej.Pieczona
wołowina w takim wykonaniu, to zawsze duże doznanie kulinarne.Świetnie smakuje z ulubionymi warzywami i
kartoflami, polanymi sosem. W tej wersji podałem pieczeń wołową z
sałatką z
pomidora,
ogórka kiszonego i
cebuli.Polecam obejrzeć również naszą poprzednią wersję pieczeni wołowej: pieczeń wołowaZachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej pieczeni wołowej, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- ligawa wołowa lub
udziec (1-2 kg)-
sól,
pieprz- marynata staropolska Kamis- 2-3 ząbki
czosnku-
mąka do oprószenia
mięsa (opcjonalnie)-
oliwa (lub inny tłuszcz)Sposób wykonania:1)
Mięso skrapiamy
oliwą, posypujemy
przyprawami i odstawiamy na około 2 godziny.2) Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.3) Naczynie żaroodporne podlewamy
oliwą, kładziemy na nie
mięso oraz wrzucamy obrany i posiekany
czosnek.4) Całość podlewamy pół szklanki
wody i pieczemy około 3 godzin, podlewając
wodą w miarę potrzeby.5) Po tym czasie wykładamy
mięso na deskę, czekamy aż ostygnie, a następnie kroimy je w plastry o grubości około 1,5 cm.6)
Mięso oprószamy
mąką i dusimy pod przykryciem na patelni/rondlu, podlanym lekko
oliwą,
wodą i sosem z pieczenia, przez około 25 minut.7) Podajemy z
kartoflami,
kaszą, kluskami,
makaronem lub
ryżem oraz wybranymi warzywami.
Smacznego =)