ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta duszona

Młoda kapusta duszona

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Sezonowo i letnio, zapraszamy na młodą kapustę duszoną na boczku z cebulą.
A jako dodatek dla smaku i koloru - pomidor lub papryka.
Lekko słodkawy i kwaskowy posmak
tych warzyw świetnie łączy sie ze smakiem kapusty =)
Potrzebne będą:
- 2 plastry wędzonego boczku
- 1 cebula
- mała głowka kapusty
- pomidor (lub czerwona papryka)
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) W rondlu z gubym dnem podsmażamy drobno pokrojony boczek ok. 5 minut
2) Gdy tłuszcz wytopi się z boczku, podsmażamy w nim drobno pokrojoną cebulę.
3) Po kilku minutch dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pomidora (sparzonego i obranego) pokrojonego w drobną kostkę. W wersji z czerwoną papryką, również kroimy ją w drobną kostkę lub paski.
4) Dusimy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do uzyskania odpowieniej miękkości kapusty, czyli ok. 15-20 minut.
Poniżej - wersja z papryką zamiast pomidora:
A to młoda kapusta duszona w wykonaniu Maćka:
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/moda-kapusta-duszona.html