Wykonanie
Cześć =) Dziś przedstawiam najprostszy, najłatwiejszy i najsmaczniejszy, jak dla mnie, przepis na
śledzia.Latem mam mniejszą ochotę na jedzenie go, niż jesienią i zimą, ale idealnie smakuje on z młodymi
ziemniakami, więc postanowiłem go zrobić.
Śledź najlepszy jest tłusty, duży i z
beczki. Trudniej go dostać, bo amatorów obierania mniej i wielu idzie na filetową
drogę na skróty. Tym razem ja też poszedłem.Dobrze, aby filety miały jasny, nie pożółkły kolor.W odświętnej wersji rozkładam dzwonka
śledziowe rządkami na półmisku. Na zdjęciach poniżej - wersja powszednia. Uwielbiam na obiad, z gotowanym
ziemniakiem.



Potrzebne będą:- 0,4 kg
śledzi z
beczki lub
filetów ze śledzia- 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej
śmietany- średniej wielkości
cebula- łyżeczka
octu winnego- 3/4 łyżeczki
cukruSposób wykonania:1)
Śledzie wypatroszyć. Filety w całości namoczyć w lodowatej wodzie przez 2-3 godziny, którą w trakcie należy wymienić.2) Filety pokroić na 2-3 cm dzwonka i ułożyć na półmisku.3)
Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem w durszlaku. Odczekać, by ostygła i rozłożyć na śledziach.4)
Śmietanę wymieszać z
cukrem i
octem.5) Zalać całość i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Można posypać
pieprzem.

Mówię Wam - bąba :o)Smacznego =)