Wykonanie
Cześć =) Moją ulubioną zupą, jest zupa pomidorowa. Jem ją bardzo często w różnych wersjach - zarówno z
ryżem, jak i
makaronem.Do tej
pory przedstawialiśmy na blogu zupy
pomidorowe w polskiej wersji klasycznej. Dziś natomiast chciałbym zaprezentować wam moje wykonanie zupy pomidorowej w wersji śródziemnomorskiej, czyli zupę
pomidorową krem z
serem mozarella =)Tym co odróżnia tą zupę od tradycyjnej, polskiej pomidorowej jest to, że gotuję ją wyłącznie na warzywach i dodaję do niej mieszankę
ziół, nadających jej śródziemnomorski smak i aromat, które sprawiają, że na te kilka chwil podczas jedzenia, przenosimy się na werandę nadmorskiej tawerny przy plaży w
słonecznej Italii lub Francji.




Potrzebne będą:- 6
pomidorów- 2 marchwie-
pietruszka- lirt
wody-
śmietana krem 30% (ok. 30 ml)-
koncentrat pomidorowy (mały słoik)-
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól-
pieprz- po jednej łyżeczce:
bazylii,
oregano i
ziół prowansalskich-
ser mozarellaSposób wykonania:1) Do garnka wkładamy obraną
marchew i
pietruszkę, zalewamy
wodą (tylko tyle, żeby przykryć warzywa) i gotujemy.2)
Cebulę i
czosnek siekamy i dodajemy do garnka.3)
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki i również dodajemy do garnka.4) Do gotującego się
wywaru sypiemy szczyptę
soli, trochę świeżo zmielonego
pieprzu (ja lubię jak zupa jest pikantna),
bazylię,
oregano,
zioła prowansalskie i dodajemy
koncentrat pomidorowy, a następnie mieszamy i gotujemy całość pod przykryciem ok. 30 minut.5) Następnie przelewamy zupę partiami do blendera, blendujemy i przelewamy do drugiego garnka.6) Dodajemy po trochu
śmietany, w zależności od tego, kto ile lubi oraz pokrojony w drobna kostkę
ser mozarella.7) Gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu roztopienia
sera, od czasu do czasu mieszając.Smacznego =)