ßßß



Potrzebne będą:- 6 pomidorów- 2 marchwie- pietruszka- lirt wody- śmietana krem 30% (ok. 30 ml)- koncentrat pomidorowy (mały słoik)- cebula- 2 ząbki czosnku- sól- pieprz- po jednej łyżeczce: bazylii, oregano i ziół prowansalskich- ser mozarellaSposób wykonania:1) Do garnka wkładamy obraną marchew i pietruszkę, zalewamy wodą (tylko tyle, żeby przykryć warzywa) i gotujemy.2) Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy do garnka.3) Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki i również dodajemy do garnka.4) Do gotującego się wywaru sypiemy szczyptę soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu (ja lubię jak zupa jest pikantna), bazylię, oregano, zioła prowansalskie i dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie mieszamy i gotujemy całość pod przykryciem ok. 30 minut.5) Następnie przelewamy zupę partiami do blendera, blendujemy i przelewamy do drugiego garnka.6) Dodajemy po trochu śmietany, w zależności od tego, kto ile lubi oraz pokrojony w drobna kostkę ser mozarella.7) Gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu roztopienia sera, od czasu do czasu mieszając.Smacznego =)