ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa krem z mozarellą

Zupa pomidorowa krem z mozarellą

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Moją ulubioną zupą, jest zupa pomidorowa. Jem ją bardzo często w różnych wersjach - zarówno z ryżem, jak i makaronem.
Do tej pory przedstawialiśmy na blogu zupy pomidorowe w polskiej wersji klasycznej. Dziś natomiast chciałbym zaprezentować wam moje wykonanie zupy pomidorowej w wersji śródziemnomorskiej, czyli zupę pomidorową krem z serem mozarella =)
Tym co odróżnia tą zupę od tradycyjnej, polskiej pomidorowej jest to, że gotuję ją wyłącznie na warzywach i dodaję do niej mieszankę ziół, nadających jej śródziemnomorski smak i aromat, które sprawiają, że na te kilka chwil podczas jedzenia, przenosimy się na werandę nadmorskiej tawerny przy plaży w słonecznej Italii lub Francji.
Potrzebne będą:
- 6 pomidorów
- 2 marchwie
- pietruszka
- lirt wody
- śmietana krem 30% (ok. 30 ml)
- koncentrat pomidorowy (mały słoik)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- po jednej łyżeczce: bazylii, oregano i ziół prowansalskich
- ser mozarella
Sposób wykonania:
1) Do garnka wkładamy obraną marchew i pietruszkę, zalewamy wodą (tylko tyle, żeby przykryć warzywa) i gotujemy.
2) Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy do garnka.
3) Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki i również dodajemy do garnka.
4) Do gotującego się wywaru sypiemy szczyptę soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu (ja lubię jak zupa jest pikantna), bazylię, oregano, zioła prowansalskie i dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie mieszamy i gotujemy całość pod przykryciem ok. 30 minut.
5) Następnie przelewamy zupę partiami do blendera, blendujemy i przelewamy do drugiego garnka.
6) Dodajemy po trochu śmietany, w zależności od tego, kto ile lubi oraz pokrojony w drobna kostkę ser mozarella.
7) Gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu roztopienia sera, od czasu do czasu mieszając.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/zupa-pomidorowa-krem-z-mozarella.html