Wykonanie
Danie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się moim małym domowym sukcesem. Mąż był zachwycony i zjadł wszystko jak leciało, dobrze że się wogóle załapałam na kawałek ;pSkładniki:Opakowanie
makaronu cannelloni,
sos pomidorowy: 0,5 kg
mięsa mielonego (mieszane), 2 duże
cebule, 3-4 ząbki
czosnku, 2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego lub puszka
pomidorów bez skórki, 1/2 puszki
kukurydzy,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz; sos
brokułowy: 1 duża
cebula, 2 ząbki
czosnku,
brokuł, duża
śmietana,
kostka rosołowa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskiePrzygotowanie:1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Najlepiej dodać ok 1 łyżki
oliwy, aby
makaron się nie posklejał. Ugotowany
makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał.2.
Czosnek i
cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany
olej na patelni. Szklimy, dodajemy
mięso mielone. Po ok 15-20 minutach dodajemy
pomidory oraz
kukurydzę. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią i
oregano. Odstawiamy do ostygnięcia.3. Przygotowujemy sos
brokułowy. Gotujemy
brokuła w osolonej wodzie do miękkości.4. Na niewielką ilość
oleju, na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek. Szklimy. Dodajemy
śmietanę oraz
kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy
brokuła.5.
Makaron nadziewamy
sosem pomidorowym.6. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem, aby
makaron nie przywierał do ścianek.
Cannelloni z nadzieniem wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy sosem
brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp. ok. 200*C pieczemy pod przykryciem ok 20 minut.7. Kroimy drobno
mozzarellę oraz kroimy klika plasterków
sera żółtego. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Wkładamy ponownie do pieca, na ok 20 min.Danie to jest także bardzo dobre z
sosem beszamelowym, zamiast
brokułowego. Ja jako że lubię eksperymenty, musiałam wypróbować tą wariację:-)Smacznego!!!

About Antolka Jakuszkowa