ßßß Cookit - przepis na Flądra

Flądra

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś, z racji piątku, kolejny przepis na smaczną rybę. Tym razem będzie to flądra.
Flądra jest jedną z moich ulubionych ryb. Najlepsza jest oczywiście świeża, smażona lub grillowana - na wakacjach nad morzem =)
W domu można ją usmażyć w panierce lub upiec w piekarniku i właśnie tą drugą wersję chciałbym dziś zaprezentować.
Wykonanie jest szybkie i proste, więc nie potrzeba wiele czasu, aby sprawić sobie wspomnienie z Międzyzdrojów, Mrzeżyna czy Jastarni =)
Potrzebne będą:
- filet/filety z flądry
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
Sposób wykonania:
1) Na blachę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego dodajemy trochę oliwy.
2) Rybę posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną i oliwą.
3) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C, a następnie wkładamy do niego rybę (na blasze lub w naczyniu żaroodpornym).
4) Pieczemy 15-20 minut.
Smacznego =)
Agnieszka / Maciek
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/02/fladra.html