Wykonanie


O tak! Pysznie!
Ośmiornica po włosku, to danie zachwyci niejedną osobę. Jeśli lubicie włoskie smaki,
pomidory,
oliwki i smak morza, to danie jest dla Was stworzone. Jeśli nigdy nie próbowaliście robić samemu
ośmiornicy, nic nie szkodzi, to na prawdę nic skomplikowanego. We wcześniejszym
poście opisałam krok po kroku jak postąpić z "obraniem"
ośmiornicy. Mając już tak przygotowanego osobnika przygotowanie potrawy zajmie Wam godzinkę.Serdecznie Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 1 szt przygotowanej i obgotowanej
ośmiornicy- 5-6
młodych ziemniaków- puszka
pomidorów włoskich- gałązka
pomidorków koktajlowych- 10-15 zielonych
oliwek- garść świeżej
bazylii- garść świeżej
natki pietruszki- 5 łyżek
oliwy z oliwek- 3 ząbki
czosnku- odrobina
chili-
młoda cebula- 150 ml
wina białego wytrawnego
WYKONANIE:- W garnku rozgrzej
oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną w piórka
cebulę,
czosnek,
ośmiornicę- Dusimy ciągle mieszając 5 minut, wlej
wino- dusimy 10 minut, całe
wino powinno odparować- dodaj
pomidorki koktajlowe dusimy 5 minut- następnie zalej
wodą ośmiornicę (około 500ml), dodaj pokrojone, obrane
młode ziemniaki- gotujemy 30 minut pod przykryciem

- po tym czasie dodajemy
pomidory z puszki, dusimy kolejne 10 minut bez pokrywki- dodajemy świeże
zioła, dusimy około 3-4 minut.- jeśli lubicie bardzo gęste dania to możecie sos zagęścić łyżką
mąki (ale uważam to totalnie za zbędne!)
Ośmiornica po tym czasie będzie mięciutka i rozpływająca się w ustach.

Życzę Wam smacznego! I zachęcam do podróży kulinarnych ;-)Nie bójcie się próbować nowych smaków, jak mówią: Do odważnych świat należy ;-)Buźka!Zapraszam na mój profil na Facebooku SmykWKuchni!