Wykonanie


Najlepsze na drugie śniadanie, do
kawy i na poprawę humoru!Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))!
Truskawki górą!;-)

SKŁADNIKI:NA
CIASTO DROŻDŻOWE NA 8
BUŁEK:-380-400 g
mąki- 1/4 paczki
drożdży świeżych- 4 krople
aromatu cytrynowego- 2 duże
jajka wiejskie- 2 pełne łyżki
masła- 1/3 szklanki ciepłego
mleka- 3 łyżki
cukruNa kruszonkę:
cukier,
mąka masłoponadto: świeże
truskawki



WYKONANIE:- 300 g
mąki pszennej typu babuni, wsyp do miski, zrób wgłębienie- w kubeczku w
mleku rozpuść
drożdże dodaj troszkę
cukru, wlej w wgłębienie w
mące, obsyp
mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce-
masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku- jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały
cukier, i roztrzepane
jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki)- dodajemy roztopione
masło i resztę
maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy w dłoni
okręgi z lekkim wgłębieniem na środku, układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy
truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor.

Bułeczki spokojnie możecie spożywać przez 2 dni, są ciągle smaczne i świeże, najlepiej smakują z
mlekiem lub gorącym
kakao. ;-)Jak upieczecie
dajcie znać ;-)))Życzę smacznego!
