ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z truskawkami...

Panna cotta z truskawkami...

nazwa

Wykonanie

Drodzy czytelnicy, zapraszam, niestety już na ostatni wpis w konkursie "Przepis na chwilę kawowej przyjemności", zgodnie z regulaminem konkursu można zamieścić na portalu, tylko trzy wpisy. Jaka szkoda, bo głowa pełna pomysłów, na przepyszne i nietuzinkowe desery do kawy, które to stają się prawdziwą chwilą radości i wytchnienia. W dzisiejszej odsłonie zachęcam Was do zrobienia czegoś lekkiego, wyrafinowanego w smaku i docenianego przez największych koneserów jak i łakomczuchów, mianowicie pana cotty w moim "smykowitym" i niepowtarzalnym wydaniu. Jak dobrze wiecie, deser ten pochodzi z Włoch, ba skąd indziej mogłoby pochodzić to cudeńko, dokładnie z ich północnej części, często podawany np. w Toskanii, serwowany z dorodnymi truskawkami i musem z tych owoców. Moja wizja tego deseru została urozmaicona dodatkiem przepysznej kruchej bezy i aromatu cynamonu, i w takiej to postaci najbardziej ten deser przypadł mi do gustu.
Nie zostaje mi nic innego, jak zaprasić Was na iście włoską chwilę kawowej przyjemności!
Przepis podstawowy na panna cottę robię według receptury Carli Bardi, włoszki pochodzącej właśnie z Toskanii, obecnie zamieszkującej nad jeziorem Bolsena, gdzie prowadzi swoją winnicę.
składniki:
- 620 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii, nacięta wzdłuż
- 50 g cukru
- 60 g białej czekolady
- 1 łyżka zimnej wody
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
mus truskawkowy:
- 200 g truskawek
- łyżka cukru
beziki:
- 2 białka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 krople aromatu cytrynowego
Wykonanie:
W rondelku umieść śmietanę, mleko, laskę wanilii i cukier. Zagotuj na małym ogniu, tuż przed wrzeniem zdejmij z ognia. Wyjmij laskę wanilii, dodaj czekoladę, odstaw na 1 minutę. Bardzo starannie wymieszaj składniki.
Do kubeczka wsyp żelatynę i zmieszaj z ciepłą wodą, energicznie mieszając, tak aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Żelatynę wlej do mikstury z białą czekoladą, odstaw do wystudzenia co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu, przełóż masę do sześciu miseczek lub kokilek, po około 120 ml na porcję. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przygotuj bezy. W tym celu, białko ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę. Piecz 30 minut. Wystudź.
Truskawki zmiksuj z cukrem, otrzymanym musem polej wyjęte i odwrócone desery. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji. Dokoła deseru pokrusz bezy, oprósz delikatnie cynamonem. Laskę cynamonu możesz wykorzystać do dekoracji deseru.
Uwielbiam ten deser bo łączy w sobie wszystko co bardzo lubię, truskawki, białą czekoladę, wanilię i cynamon. Do tego filiżanka kawy i mamy 15 minut tylko dla siebie... chwila kawowej przyjemnośći ;-)
Smacznego!
Pięknego dnia!
Przepis bierze udział w konkursie:
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/04/panna-cotta-z-truskawkami.html