ßßß
Składniki (na 4 porcje):- na panna cottę:100 ml mleka250 ml śmietanki kremówki50 gramów drobnego cukru1 laska wanilii3 łyżeczki żelatyny3 łyżki letniej wody150 ml jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)- na sos:dwie garście truskawekcukierPrzygotowanie:Mleko i śmietankę wlej do rondla, dodaj cukier. Laskę wanilii przekrój na pół wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj je do rondla. Podgrzewaj całość - tylko do zagotowania i zestaw z palnika. W międzyczasie rozprowadź żelatynę w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj ją energicznie z zawartością rondla, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj jogurt i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej mieszankę do foremek np. kokilek i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.Aby przygotować sos zmiksuj truskawki z cukrem. Jeśli masz ochotę przetrzyj sos przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.Aby wydobyć panna cottę zanurz każdą foremkę w ciepłej wodzie, w razie potrzeby podważ delikatnie nożem (najlepiej plastikowym), odwróć do góry dnem nad talerzykiem - panna cotta powinna mniej lub bardziej leniwie wysunąć się z formy. Podawaj od razu, polaną sosem i przybraną owocami.

