Wykonanie
Będąc na diecie powinniśmy wybierać produkty bogate w błonnik. Usprawnia on pracę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej, dzięki
czemu dłużej jesteśmy syci.Źródłem błonnika w diecie mogą być
płatki pszenne ( w 100g aż 10 g błonnika) czy żytnie ( w 100g aż 12g błonnika). Poniżej przedstawiam przepyszny pomysł na obiad lub kolację ;-)
Składniki:- 100 ml
mleka 2%- 100 ml
wody- 2 słodziki- 6 łyżek
płatków owsianych- 1
banan- 1
jajo- 1/2 łyżki
olejudo podania:-
mango - 140g-
jogurt naturalny- łyżka-
serek twarogowy chudy - łyżkaW rondelku mieszamy
wodę z
mlekiem, dodajemy słodzik, następnie
płatki, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, masa w tym czasie mocno zgęstnieje i wystygnie. W misce miksujemy
banana z
jajkiem, dodajemy masę z
płatków owsianych, miksujemy na gładka masę.Patelnie teflonową non- stick, za pomocą pędzelka delikatnie natłuszczamy, za pomocą łyżki stołowej nakładamy placuszki (1 placuszek = 1 łyżka masy), smażymy placuszki. Mi wyszło 14 sztuk (531 kcal). Porcja to 6 placuszków to 227 kcal.
Placuszki podajemy ze świeżym
mango pokrojnym w kosteczkę , polane
jogurtem naturalnym i posypane
twarogiem (ilości powyżej).Tak przygotowane danie ma 343 kcalPlacuszki są przeyszne w smaku!Polecam!
Przykładowy jadłospis 5 posiłków1.
Wafle ryżowe 2 szt, 1szt.
jajko ugotowane na miękko,
szczypiorek,
ogórek kiszony (149kcal)2.
Kawa z mlekiem 3,2% (100 ml
mleka),
jogurt brzoskwiniowy z ziarnami (170g) (214 kcal)3. Placuszki owsiane z
mango (343 kcal)4.
Grejpfrut czerwony- 260g, (109 kcal)5. Kromka pumpernikla (40g), 2 plasterki
polędwicy,
pomidor (202 kcal)łącznie 1017 kcalPozdrawiam cieplutko!