ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy!

Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy!

nazwa

Wykonanie

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-)....
Czego chcieć więcej ;-))) ?
Składniki: na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut.
Masa makowa:
- gotowa masa makowa w puszcze
- 1 jajo
- garść suszonych żurawin
- 2 garście posiekanych orzechów
- garść rodzynek
- zapach pomarańczowy
Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód.
Pieczemy kolejne 30 minut (temp. 200 stopni)
W tym czasie przygotowujemy bezę:
- 3 białka
- 70 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel zapachu cytrynowego
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut.
Polewa czekoladowa :
- tabliczka czekolady
- 50 g margaryny
- łyżka cukru
- łyżka kakao
- łyżka wody
W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Polewą polewamy ciasto, następnie układamy posiekane figi.
Smacznego!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/makowiec-na-kruchym-spodzie-z-beza.html