ßßß
Pierwsze z ciast, jakie przygotowałam ostatnio na imieniny. Jak się okazało murzynek jest świetną bazą do wykonania szybkich i ciekawych ciast. W planach mam jeszcze wykonanie kilku innych kombinacji.Składniki na ciasto kakaowe:1 kostka margaryny½ szkl. wody1 ½ szkl. cukru2 łyżki z czubkiem kakao2 szkl. mąki4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto kokosowe:3 białka170 g wiórków kokosowych½ szkl. cukruPierwsze cztery składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Przestudzić. Odlać ½ szklanki na polewę. Następnie zmiksować z żółtkami, a na końcu wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta i wymieszać, żeby je lekko rozluźnić, a następnie dodać resztę piany i dokładnie wymieszać.Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć połowę ciasta kakaowego, na to układać w minimalnych odstępach po łyżce ciasta kokosowego. Przykryć pozostałością ciasta kakaowego. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Można przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się nie przypiekł. Po upieczeniu i przestudzeniu polać polewą.Ewka