Wykonanie
Uwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod
sosem beszamelowym. Mmmm !

Składniki:1
brokuł,2
jajka,3
ziemniaki,½ szklanki
startego sera,2 łyżki
masła,2 łyżki
bułki tartej,
sól do smaku,1 łyżka posiekanej
zieleniny.Składniki na sos:½ szklanki
mleka,4 dag
masła,4 dag
maki,2
żółtka jaja,
sól do smaku,1
kostka rosołowa.Wykonanie sosu:
Masło z
mąką zasmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić
mlekiem. Wrzucić
kostkę rosołową, posolić do smaku, zagotować.
Żółtka ubić i wlewać powoli cały czas mieszając do połączenia się składników.Wykonanie:
Brokuł umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości
cukru i odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać i również ugotować i pokroić w plastry.
Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z
jajkami i
ziemniakami.Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać
startym serem i polać zrumienionym
masłem z
bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać
zieleniną.