Wykonanie
Jedno z tradycyjnych
polskich dań-
bitki wieprzowe ! U mnie dziś w towarzystwie
śliwek suszonych.
Składniki:15 dag
łopatki wieprzowej,1
cebula,1
papryka,10 dag suszonych
śliwek,2 łyżki tłuszczu,2 ząbki
czosnku,
cukier do smaku,
pieprz do smaku,
sól do smaku.Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, oprószyć
sola, ½ łyżeczki
cukru i podrumienić na tłuszczu.
Mięso umyć, pokroić w plastry i zbić tłuczkiem (do około 1 cm).
Mięso przełożyć do rondla, dodać
cebulę, pokrojoną
paprykę,
śliwki i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać
wodą, przyprawić do smaku. Dodać zmiażdżony
czosnek i gdy
mięso będzie miękkie, podać danie np.: z kluskami.UWAGA:1. Pamiętaj o dokładnym umyciu, oczyszczeniu z żyłek i błonek
mięsa