Wykonanie
            Jedno z tradycyjnych 
polskich dań- 
bitki wieprzowe ! U mnie dziś w towarzystwie 
śliwek suszonych.

Składniki:15 dag 
łopatki wieprzowej,1 
cebula,1 
papryka,10 dag suszonych 
śliwek,2 łyżki tłuszczu,2 ząbki 
czosnku,
cukier do smaku,
pieprz do smaku,
sól do smaku.Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, oprószyć 
sola, ½ łyżeczki 
cukru i podrumienić na tłuszczu. 
Mięso umyć, pokroić w plastry i zbić tłuczkiem (do około 1 cm). 
Mięso przełożyć do rondla, dodać 
cebulę, pokrojoną 
paprykę, 
śliwki i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać 
wodą, przyprawić do smaku. Dodać zmiażdżony 
czosnek i gdy 
mięso będzie miękkie, podać danie np.: z kluskami.UWAGA:1. Pamiętaj o dokładnym umyciu, oczyszczeniu z żyłek i błonek 
mięsa