Wykonanie
Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. W polskiej kuchni najbardziej znanym
przetworem owocowym są właśnie kompoty. Kiedyś bardzo popularne, ostatnio trochę zapomniane…W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż kompot. Dla mnie to zdecydowanie powrót do smaków dzieciństwa…
Składniki:600 g
rabarbaruokoło 8 łyżek
cukruwodalistki
miętykostki
loduPrzygotowanie:Łodygi
rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Zalewamy
wodą tak,aby dobrze przykryć
rabarbar. Dodajemy
cukier i gotujemy do momentu, aż
rabarbar będzie miękki. Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy
wodą. Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej
mięty, co zdecydowanie podkreśli smak. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej z kostkami
lodu.