Wykonanie
04 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Rabarbar kojarzy mi się zawsze z ogródkiem mojej babci. Niestety mimo tego, że roślina ta była niemalże na wyciągnięcie ręki, rzadko gościła na naszym
stole. Dziś sytuacja się zmieniała, w ogródku nie rośnie już
rabarbar a mimo to w sezonie pojawia się na
stole dość często. Receptura na kompot z
rabarbaru jest bardzo prosta. Wystarczy pokroić
rabarbar i zagotować z
wodą i
cukrem. Kompot z
rabarbaru po ugotowaniu jest delikatnie kwaśny w smaku a jednocześnie orzeźwiający i słodki. Polecam także z dodatkiem świeżych liści
mięty i kostek
lodu.
Składniki na 8 porcji:1 kg świeżego
rabarbaru, najlepiej z przewagą koloru ciemnoróżowego¾ szklanki
cukru3 litry
wody1 łyżeczka
miodu gryczanego - opcjonalniekilka listków świeżej
mięty oraz kostki
lodu - opcjonalnieSposób przygotowania:
Rabarbar umyć pod bieżącą
wodą i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać zimną
wodą, następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać
cukier i gotować około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kompot powinien w tym czasie uzyskać jasnoróżowy kolor. Odstawić do przestygnięcia.Kompot przetrzeć przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka.Podawać ze świeżymi listkami
mięty i kostkami
lodu.Moje uwagi:Do kompotu
rabarbaru nie obieramy ze skórki, będzie miał on dzięki temu bardziej wyraźny różowy kolor.