ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru z miętą i limonką

Kompot z rabarbaru z miętą i limonką

nazwa

Wykonanie

Sezon rabarbarowy w pełni, więc nie może zabraknąć pysznego, orzeźwiającego kompotu. Dziś kompoty zostały wyparte przez sztucznie słodzone, kolorowe napoje, które przecież nie są ani smaczne, ani zdrowe. Gotujmy kompoty, wracajmy do naszych smaków dzieciństwa :)
Składniki:
400 g rabarbaru
1 1/2 litra przefiltrowanej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżka soku z limonki
kilka listków świeżej mięty
kostki lodu (do podania)
Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekane listki mięty i sok z limonki. Podgrzewać na wolnym ogniu przez około 3 minut, cały czas mieszając. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Gotowy kompot przecedzić przez sitko i pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce, dodać kostki lodu, świeżą miętę i plasterki limonki. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/kompot-z-rabarbaru-z-mieta-i-limonka.html