Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni, więc nie może zabraknąć pysznego, orzeźwiającego kompotu. Dziś kompoty zostały wyparte przez sztucznie słodzone, kolorowe
napoje, które przecież nie są ani smaczne, ani zdrowe. Gotujmy kompoty, wracajmy do naszych smaków dzieciństwa :)
Składniki:400 g
rabarbaru1 1/2 litra przefiltrowanej
wody3 łyżki
cukru1 łyżka domowego
cukru waniliowego1 łyżka
soku z limonkikilka listków świeżej
miętykostki
lodu (do podania)
Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, zasypać
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać posiekane listki
mięty i
sok z limonki. Podgrzewać na wolnym ogniu przez około 3 minut, cały czas mieszając. Zalać
wodą i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Gotowy kompot przecedzić przez sitko i pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce, dodać kostki
lodu, świeżą
miętę i plasterki
limonki. Smacznego!