ßßß
Lemoniada z rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy oraz z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą, a do tego naprawdę robi się sama :-).Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:500 g rabarbaru800 ml wody100 g cukru1 limonkalistki miętylistki melisyew. kostki lodu
Wykonanie:Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy.Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu.