ßßß Cookit - przepis na Lemoniada z rabarbaru

Lemoniada z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Pin It
Lemoniada z rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy oraz z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą, a do tego naprawdę robi się sama :-).
Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
500 g rabarbaru
800 ml wody
100 g cukru
1 limonka
listki mięty
listki melisy
ew. kostki lodu
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy.
Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/lemoniada-z-rabarbaru.html