ßßß Cookit - przepis na Dżem z winogron domowy- konfitura winogronowa

Dżem z winogron domowy- konfitura winogronowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna owocowa propozycja do domowej spiżarni.
Składniki:
5 kg białych winogron,
125 dag cukru,
7 goździków.
Wykonanie:
Bardzo dojrzałe winogrona oczyścić, zasypać cukrem i odstawić na sześć godzin. Następnie postawić na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym na mocnym ogniu gotować przez sześć minut I ostudzić. Wrzucić goździki i gotować powtórnie do zgęstnienia konfitury i jeżeli jest za słodka zakwasić kwaskiem cytrynowym pod koniec gotowania . Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych gorących słoików, dobrze zakręcić przykrywkami.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/dzem-z-winogron-domowy-konfitura.html