Wykonanie
W tym roku zrobiłam dwie
nalewki z
winogron, zarówno z jasnego jak i ciemnego. Ta pierwsza już jest gotowa i właśnie dziś Wam ją prezentuję. Ma śliczny jasno -
bursztynowy kolor, jest dość słodka, ale naprawdę super! Polecam, bo widziałam, że jeszcze
winogrono w sprzedaży. Zwracam uwagę, że należy użyć zwykłych ogrodowych odmian jasnego
winogrona, a nie tych sklepowych z hipermarketów.
Składniki:1 kg jasnych
winogron1 litr
wódki (można pół na pół ze
spirytusem) - u mnie 750 ml
wódki i 250 ml
spirytusu1 kg
cukru5
goździkówSposób wykonania:
1.
Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać
cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by
owoce puściły sok, a
cukier się rozpuścił.2. Po tym czasie do słoja wlać
alkohol, dorzucić
goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie
słój stał 3 tygodnie).3. Ciecz zlać,
owoce odcisnąć z soku i
likier przefiltrować przez filtry do
kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku.4. Gotowy
likier przelać do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące, najlepiej w chłodne miejsce.Na zdrowie!
Źródło: Moje gotowanie