ßßß Cookit - przepis na Nalewka winogronowa

Nalewka winogronowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie niespodzianki, kiedy np. w kieszeni dawno nienoszonych spodni, znajduję kilka złotych, o których już dawno zapomniałam. Niby nic, a jednak trochę, jak miniwygrana w totka. Albo niespodzianki jak ta, kiedy ostatnio znalazłam upchnięte gdzieś za książkami, stare klisze ze zdjęciami - z czasów, kiedy miałam jakieś 17 lat. To było jak odkrycie jakiegoś skarbu, trochę metafizyczne. Generalnie fajnie jest odnaleźć coś, o czym się już dawno zapomniało, było przekonanym, że tego już dawno nie ma, a tu niespodziewanie to coś wyskakuje, prawie jak królik z kapelusza.
Dość przyziemne, a jednocześnie smaczne znalezisko, odkryłam dość niedawno. Gdzieś w szafie, między różnymi butelkami, kocami, bombkami i ozdobami na choinkę, znalazłam kilka butelek nalewki winogronowej. Otóż było mi się przytrafiło, na przełomie lata i jesieni, że dostałam wiadra (sztuk wiele) winogron. Z części zrobiłam nieudaną galaretkę, z pozostałych owoców nalewki. I tak, jak nakazał przepis, schowałam je na kilka miesięcy. Nauczona doświadczeniem z lat poprzednich, schowałam je w miejscu, w którym nie kusiły mnie swoja obecnością i w którym mogły spokojnie odstać przepisowy czas. Zrobiłam to tak dobrze, że zupełnie o nich zapomniałam i natknęłam się na nie przypadkiem po 5 miesiącach. Dziś mogę śmiało powiedzieć, że nalewka winogronowa dołączyła do grona moich ulubionych nalewek owocowych.
- 3 kg. ciemnych winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach)
- 600-700 ml. spirytusu
- 3/4 łyżeczki goździków
- laska wanilii
- 1-3 szklanki cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości winogron)
Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy goździki, wanilię, zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po wskazanym czasie winogrona odcedzamy, spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy. Owoce natomiast zasypujemy cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób, winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej spirytusem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/02/nalewka-winogronowa.html