Wykonanie
Uwielbiam takie niespodzianki, kiedy np. w kieszeni dawno nienoszonych spodni, znajduję kilka złotych, o których już dawno zapomniałam. Niby nic, a jednak trochę, jak miniwygrana w totka. Albo niespodzianki jak ta, kiedy ostatnio znalazłam upchnięte gdzieś za książkami, stare klisze ze zdjęciami - z czasów, kiedy miałam jakieś 17 lat. To było jak odkrycie jakiegoś skarbu, trochę metafizyczne. Generalnie fajnie jest odnaleźć coś, o czym się już dawno zapomniało, było przekonanym, że tego już dawno nie ma, a tu niespodziewanie to coś wyskakuje, prawie jak
królik z kapelusza.Dość przyziemne, a jednocześnie smaczne znalezisko, odkryłam dość niedawno. Gdzieś w szafie,
między różnymi butelkami, kocami, bombkami i ozdobami na choinkę, znalazłam kilka butelek
nalewki winogronowej. Otóż było mi się przytrafiło, na przełomie lata i jesieni, że dostałam wiadra (sztuk wiele)
winogron. Z części zrobiłam nieudaną
galaretkę, z pozostałych
owoców nalewki. I tak, jak nakazał przepis, schowałam je na kilka miesięcy. Nauczona doświadczeniem z lat poprzednich, schowałam je w miejscu, w którym nie kusiły mnie swoja obecnością i w którym mogły spokojnie odstać przepisowy czas. Zrobiłam to tak dobrze, że zupełnie o nich zapomniałam i natknęłam się na nie przypadkiem po 5 miesiącach. Dziś
mogę śmiało powiedzieć, że
nalewka winogronowa dołączyła do
grona moich ulubionych
nalewek owocowych.
- 3 kg. ciemnych
winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach)- 600-700 ml.
spirytusu- 3/4 łyżeczki
goździków-
laska wanilii- 1-3 szklanki
cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości
winogron)
Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy
goździki,
wanilię, zalewamy wszystko
spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.Po wskazanym czasie
winogrona odcedzamy,
spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy.
Owoce natomiast zasypujemy
cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób,
winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej
spirytusem.Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.
Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach.