Wykonanie
Ciasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem.

Składniki:5 dag
drożdży,15 dag
cukru pudru,½ kg
mąki tortowej,15 dag tłuszczu,2
jajka,3
żółtka jaja,1/8 litra
śmietany,1
cukier waniliowy.Składniki na nadzienie:1 szklanka
fasoli (dowolnej),4 szklanki
wody,25 dag
cukru pudru,1
cytryna,2 łyżki
śmietany,1 łyżka
rumu,1
aromat migdałowy.Wykonanie nadzienia:
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią
wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny, po czym
fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać
cukier,
sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać
śmietanę,
rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki.

Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z 1 łyżką
cukru- odstawić.
Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać
jajko,
żółtka,
drożdże,
śmietanę ( 2 łyżki
śmietany odłożyć) ,
cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać
śmietany) Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką, kroić kwadraty i nakładać łyżeczką masę
fasolową.

Zlepiać dokładnie brzegi. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować delikatnie rożki
śmietaną lub rozmąconym
jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez 20 minut.