ßßß
Składniki na ciasto:35 dag mąki1 żółtko1 łyżka masłaSól do smaku200-220 ml ciepłej wodyWykonanie ciasta:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciastoSkładniki na farsz:25 dag mięsa mielonego1 czerstwa bułka½ szklanki mleka1 cebula1 łyżka tłuszczuSól do smakuPieprz1 żółtkoWykonanie farszu:Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać.Wykonanie pierogów:Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką.