Wykonanie
Sos boloński, jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiej Bolonii. Jest szeroko znany na całym świecie i przez większość uwielbiany. Klasyka w czystej postaci. Podstawą w
sosie jest oczywiście
mięso,
pomidory i
czerwone wino wytrawne. Ja dziś prezentuje przepis na pyszny, prawdziwie
włoski sos bolognese.
Składniki:25 dag
mięsa z
szynki5 dag wędzonki1
cebula1
marchewka½ szklanki rosołu z kostki1 kieliszek
czerwonego wina4 łyżki
oliwy2 łyżki
przecieru pomidorowego10 dag
pieczarek2 łyżki
mąki2 ząbki
czosnku2
pomidoryNatka pietruszkiSólPieprzGałka muszkatołowaWykonanie:Zmielić
mięso, wędzonkę,
marchewkę i poddusić na
oliwie z
czosnkiem i posiekaną
cebulą. Dodać drobno pokrojone lub starte
pieczarki, pokrojone
pomidory (obrane ze skróki) i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie oprószyć
mąką mieszając i podrumienić. Wlać
wino, rosół, przecier i gotować na bardzo wolnym ogniu około godziny. Przyprawić
solą,
pieprzem, gałką, posypać
natką lub świeżymi
ziołami.