ßßß Cookit - przepis na Kulebiaczek z pieczarkami i kiszoną kapustą

Kulebiaczek z pieczarkami i kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Ten "zawijaniec" pasuje na wiele okazji. Piekę go jako nietypowe połączenie ciasta drożdżowego z pieczarkowym nadzieniem. Wyrazistego akcentu potrawie dodaje kwaśna kiszona kapusta.
Składniki:
CIASTKO:
30 dag mąki
8 dag masła
1 żółtko
2 dag drożdży
sól
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
FARSZ:
20 dag pieczarek
30 dag kiszonej kapusty
1 cebula
pieprz, sól
wegeta
Wykonanie:
CIASTO: wkruszyć drożdże do mąki, dodać sól, cukier i żółtko. Zalać całość mlekiem. Dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.FARSZ: ugotowaną kapustę wymieszać z przyprawami i pieczarkami.Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Przełożyć na formę, wysmarować kulebiaczek białkiem. Piec 45 minut w temp. 200 stopni.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/03/kulebiaczek-z-pieczarkami-i-kiszona.html