ßßß Cookit - przepis na Kalarepka z pieczarkami

Kalarepka z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Tą część którą jadamy jest tzw. jabłko- czyli zgrubiała łodyga (jadalne są również młode listki).
Kalarepa jest zdrowa i dietetyczna- dostarcza witaminy B, C, K, beta-karten oraz wiele odżywczych soli mineralnych. Zawiera także luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Co istotne (w utrzymaniu diety) korzystnie wpływa na układ trawienny- regulując perystaltykę jelit.
Kalarepka należy do warzyw nieuczulających.
100 gram kalarepy to zaledwie 27 kalorii.
Składniki:
 2 kalarepki z listkami
 15 dag pieczarek
 1 cebula czerwona
 5 dag masła
 3 ząbki czosnku
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Kalarepkę i pieczarki obrać i pokroić w słupki. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na maśle i wrzucić kalarepkę z pieczarkami. Dusić pod przykryciem do miękkości i pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Potrawę tę podajemy z jajecznicą lub z kwaśną śmietaną.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/02/kalarepka-z-pieczarkami.html