Wykonanie
Zapewne nie wszyscy wiedzą, że
kalarepa jest odmianą
kapusty warzywnej. Tą część którą jadamy jest tzw.
jabłko- czyli zgrubiała łodyga (jadalne są również
młode listki).
Kalarepa jest zdrowa i dietetyczna- dostarcza witaminy B, C, K, beta-karten oraz wiele odżywczych
soli mineralnych. Zawiera także luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Co istotne (w utrzymaniu diety) korzystnie wpływa na układ trawienny- regulując perystaltykę jelit.
Kalarepka należy do warzyw nieuczulających.100 gram
kalarepy to zaledwie 27 kalorii.

Składniki: 2
kalarepki z listkami 15 dag
pieczarek 1
cebula czerwona 5 dag
masła 3 ząbki
czosnku
Szczypiorek
Sól
PieprzWykonanie:
Kalarepkę i
pieczarki obrać i pokroić w słupki.
Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na
maśle i wrzucić
kalarepkę z
pieczarkami. Dusić pod przykryciem do miękkości i pod koniec dodać zmiażdżony
czosnek,
sól i
pieprz do smaku. Potrawę tę podajemy z jajecznicą lub z kwaśną
śmietaną.