ßßß Cookit - przepis na Sernik z pieczoną dynią

Sernik z pieczoną dynią

nazwa

Wykonanie

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:
- upieczona dynia 350 g
- serek kremowy (cream cheese - np. philadelphia lub inny odpowiednik) 200 g
- mielone siemię lniane 15 g
- wiórki kokosowe niesłodzone 15 g
- sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 25 g
- 4 białka jaj
- 2 żółtka jaj
- słodzik w płynie
- olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- szczypta soli do ubicia białek
Jeśli nie mamy wcześniej upieczonej dyni to należy ją przygotować: około 0 , 5 kg wydrążonej z pestek dyni pokroić na plastry, zawinąć po kilka w folię aluminiową i piec przez 1h w 200°C.
Piekarnik nagrzewamy do 165°C. Potrzebne będą dwie blaszki jedna mała i druga duża (taka aby zmieściła się w niej mała). Małą blaszkę (u mnie 24x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.
Dynię łączymy z serkiem kremowym, wiórkami kokosowymi, żółtkami jaj, słodzikiem oraz olejkiem waniliowym. Masę zagniatamy razem widelcem lub mikserem. Dodajemy białko sojowe oraz siemię lniane i ponownie mieszamy do połączenia składników. Białka jaj ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki piany do masy dyniowo-serowej i mieszamy. Następnie stopniowo przekładamy masę do piany z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do małej formy, wkładamy ją do większej blaszki, do której wlewamy gorącą wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości małej blaszki. Ciasto pieczemy przez około 50 minut, po czym na 10 minut zostawiamy jeszcze w piekarniku, a następnie studzimy (choć na ciepło też jest baaardzo dobry).
Składniki odżywcze w 100g (całość ma około 570 g):
Białko: 10,65 g
Węglowodany: 4 , 46 g
Tłuszcze: 12 , 42 g
Kcal: 173
Natomiast w 1 porcji (30 g):
Białko: 3,20 g
Węglowodany: 1 , 34 g
Tłuszcze: 3 , 73 g
Kcal: 52
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Sernik-z-pieczona-dynia.html