Wykonanie
Składniki potrzebne do wykonania ciasta:- upieczona
dynia 350 g-
serek kremowy (cream cheese - np. philadelphia lub inny odpowiednik) 200 g- mielone
siemię lniane 15 g-
wiórki kokosowe niesłodzone 15 g- sojavit 85 - odżywka
białkowa sojowa 25 g- 4
białka jaj- 2
żółtka jaj- słodzik w płynie-
olejek waniliowy lub ekstrakt z
wanilii- szczypta
soli do ubicia
białekJeśli nie mamy wcześniej upieczonej dyni to należy ją przygotować: około 0 , 5 kg wydrążonej z pestek dyni pokroić na plastry, zawinąć po kilka w folię aluminiową i piec przez 1h w 200°C.Piekarnik nagrzewamy do 165°C. Potrzebne będą dwie blaszki jedna mała i druga duża (taka aby zmieściła się w niej mała). Małą blaszkę (u mnie 24x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.
Dynię łączymy z
serkiem kremowym, wiórkami kokosowymi,
żółtkami jaj, słodzikiem oraz
olejkiem waniliowym. Masę zagniatamy razem widelcem lub mikserem. Dodajemy
białko sojowe oraz
siemię lniane i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Białka jaj ubijamy ze szczypta
soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki piany do masy
dyniowo-serowej i mieszamy. Następnie stopniowo przekładamy masę do piany z
białek i delikatnie mieszamy.Masę wylewamy do małej formy, wkładamy ją do większej blaszki, do której wlewamy gorącą
wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości małej blaszki. Ciasto pieczemy przez około 50 minut, po czym na 10 minut zostawiamy jeszcze w piekarniku, a następnie studzimy (choć na ciepło też jest baaardzo dobry).
Składniki odżywcze w 100g (całość ma około 570 g):
Białko: 10,65 gWęglowodany: 4 , 46 gTłuszcze: 12 , 42 gKcal: 173Natomiast w 1 porcji (30 g):
Białko: 3,20 gWęglowodany: 1 , 34 gTłuszcze: 3 , 73 gKcal: 52