Wykonanie
Składniki:- pieczona
dynia 320 g-
serek kremowy naturalny Arla Apetina 125 g (1 opakowanie)- mielone
siemię lniane 30 g-
migdały zblendowane 20 g- sojavit 85 -
białko sojowe 10 g- kwaśna
śmietana 18 % (u mnie z butelki firmy JAGR) 100 ml- 2
jajka (osobno
żółtka i
białka + szczypta
soli)- słodzik w płynie-
aromat do ciast np.
waniliowy- czubata łyżeczka
cynamonu- odrobina
sody do pieczeniaWszystkie sypkie składniki mieszamy razem, następnie dodajemy upieczoną
dynię serek kremowy, dwa
żółtka oraz kwaśną
śmietanę i rozgniatamy wszystko widelcem, aż powstanie masa bez większych grudek. Dodajemy słodzik oraz
aromat waniliowy. Odstawiamy na 15 minut aby siemię mogło bardziej zagęścić masę. Nagrzewamy piekarnik do 170°C, malutką blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem.W czasie kiedy masa tężeje ubijamy pianę z
białek, a następnie łączymy z masą
dyniową. Całość przelewamy na blaszkę. Pieczemy około 30 -40 minut, aż cała masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pudding jest delikatny i wilgotny, dlatego dość ciężko jest go wykrajać z blaszki - więc najlepiej nakładać go łyżeczką :) Bardzo smaczny!
Składniki odżywcze w 1 porcji - ok. 40 g (całość ponad 0 , 5 kg)
Białko: 3 gWęglowodany: 1 , 75 gTłuszcze: 4 , 15 gKcal: 56