Wykonanie
Właściwie to miał być gulasz; bazę przygotowywałam wczoraj bo wiedziałam że dziś nie
będę miała zbyt wiele czasu. Wróciłam do domu, miałam właśnie już zagęścić tenże gulasz, gdy
doszłam do wniosku że chce mi się zupy. A zupa w
sumie była gotowa :) Dogotowałam tylko
makaron. Propozycja obiadowa więc dziś bardzo jesienna i rozgrzewająca. A popatrzcie, jaki piękny kolor sprawił dodatek ciemnego
kakao!
Składniki :600 g. chudego
mięsa z
szynki wieprzowej2
cebulepęk związanych liści:
selera,
lubczyku i
pora1 płaska łyżeczka ciemnego
kakao1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
papryki3 ziarna
ziela angielskiegogałązka świeżego
tymianku1 płaska łyżeczka
majeranku2
liście laurowe2 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz do smaku3-4 łyżki
olejuok. 2 l.
wodymakaron świderkiPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w dość dużą kostkę. Do miseczki wsypuję łyżkę
mąki i panieruję w niej każdy kawałek
mięsa, po czym smażę je na patelni z niewielką ilością
oleju - na rumiano z każdej strony. W garnku zagotowuję
wodę, dodaję związane liście, gałązkę
tymianku,
ziele angielskie i
liście laurowe. Podsmażone
mięso przekładam do garnka, dolewam na patelnię resztę
oleju i wrzucam pokrojone w grube kostki
cebule. Oprószam
cebulę lekko
solą i chwilę smażę, żeby zmiękła, po czym dorzucam do niej
kakao i
paprykę. Mieszając smażę kilka minut, po czym dorzucam pozostałą łyżkę
mąki. Mieszam i całość przekładam do garnka z
mięsem. Gotuję wszystko na małym ogniu aż
mięso będzie prawie miękkie, dorzucam
majeranek i posiekany
czosnek, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron gotuję w oddzielnym garnku al dente, przekładam do zupy i jeszcze chwilę gotuję razem.Przepis autorski.