Wykonanie
Wiecie, jak to czasem jest z tym moim gotowaniem ? Gdyby ktoś z
boku popatrzył, to mógłby dojść do wniosku, że bezwładnie wrzucam do garnka wszystko, co mi wpadnie w ręce. Mam w kuchennych szafkach naprawdę ogrom przypraw, mnóstwo
ziół i przedziwnych dodatków, bo odkąd pamiętam fascynowały mnie zapachy i różne smaki. Uwielbiam kombinacje, eksperymenty i poszukiwania, sprawia mi to wiele radości i fizycznej wprost przyjemności.
Żeberka się więc kupiły, i choć
plan na nie był całkiem inny (bo Gościa mamy i miał być elegancki, smaczny, domowy obiadek), to efekt końcowy wyszedł całkiem odmienny od planowanego. Wpadła mi w ręce
przyprawa, której jeszcze nie używałam - nazwana jako
przyprawa do kurczaka - Jamaican Jerk firmy Skworcu . Mieszanka w rzeczywiście jamajskim kolorycie:
cukier trzcinowy,
skórka cytrynowa i pomarańczowa,
rozmaryn, i
chili, i
ziele angielskie, i
gałka muszkatołowa, i parę innych składników.
Przyprawa do kurczaka świetnie nadała się do
żeberek ;) Wyszły wspaniałe: w słodko-pikantnym sosie, uduszone do miękkości. Uwielbiam to w kuchni - tu nie ma nic oczywistego :)
Składniki :1,5 kg
żeberek wieprzowych (paski)100 g.
jogurtu naturalnego2 łyżki
przyprawy Jamaican Jerk firmy Skworcu3
cebule1
marchewka6 ząbków
czosnku3 łyżki
oleju1 łyżka słodkiej mielonej
papryki2 łyżki
dżemu brzoskwiniowego2 łyżeczki
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
żeberka dzielę na porcje, przekładam do miski. Posypuję je łyżką
soli i
przyprawą Jamaican Jerk, dolewam
jogurt i mieszam dokładnie. Przykrywam miskę i zostawiam
mięso na noc do zamarynowania. W brytfance rozgrzewam
olej i szybko obsmażam
mięso, po czym dodaję pokrojone w kostkę
cebule. Dodaję też
marchew pokrojoną w paseczki oraz posiekany
czosnek - wszystko pod pokrywką, na średnim ogniu, duszę 15 minut. Dolewam
wodę, dodaję
dżem brzoskwiniowy,
słodką paprykę i duszę razem aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Odlewam kilka łyżek sosu z duszenia, mieszam go po przestudzeniu z
mąką i tą zawiesinę rozprowadzam w reszcie sosu. Doprawiam całość do smaku
solą i
pieprzem.Przepis autorski.