Wykonanie
Były
żeberka w musztardzie, a teraz będą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku.Podałam z
ogórkiem kiszonym i pieczonymi
ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha!
Składniki:1 szt.
żeberek wieprzowych100-120 ml
oleju lub
oliwy1/2 szklanki
bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie
mięsa po ok. godzinie pieczenia1
cebula3 małe ząbki
czosnku (lub 2 większe)1 łyżeczka słodkiej, mielonej,
papryki1-2 łyżeczki
przyprawy do gyrosapieprzsólMięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część
mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastryPokrojone
mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim
mięsoOliwę lub
olej mieszamy z
przyprawami (można dodać inne ulubione
przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy
mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek
żeberekCebulę obieramy, kroimy w talarki i obkładamy nią
mięsoOdstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinęNagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni CWstawiamy
mięso do piecyka i pieczemy ok. 1,5 h. Po ok. 1 godzinie możemy podlać je
bulionem - ja podlałam
Smacznego :)