Wykonanie
Słyszałam, czytałam -
żeberka w coca-coli były od dawna w zakładce: do sprawdzenia. Sprawdziłam dziś - tyle że nie upiekłam, a udusiłam. Efekt jest ciekawy, rzeczywiście cola nadaje przyjemnej
słodyczy; sos z jej użyciem, z
pomidorami,
słodką papryką i
czosnkiem jest wyjątkowo głęboki w smaku.
Składniki :1 kg
żeberek wieprzowych (paski)ok. 1 szklanki coca- coli3 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu1 łyżka słodkiej mielonej
papryki2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejuPrzygotowanie :Mieszam
sól,
słodką paprykę i
pieprz, tą mieszanką dokładnie nacieram pokrojone w kawałki
żeberka, odstawiam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podsmażam je na
oleju z obu stron na rumiano, przekładam do garnka i zalewam mieszaniną coca-coli z
przecierem pomidorowym. Dodaję posiekany
czosnek i na małym ogniu pod przykryciem duszę do miękkości
żeberek. Jeśli sos zanadto się zredukuje, dolewam trochę
wody.Przepis autorski.