Wykonanie
Po powrocie z urlopu jakoś nie chciało nam się gotować obiadu, a poza tym trzeba było wykorzystać warzywa, jakie nam zostały. Pomimo, że rzadko zestawia się zielony
ogórek z
kalafiorem, potrawka jaka mi wyszła była bardzo smaczna, czego potwierdzeniem było podsumowanie, że mogłaby być serwowana częściej ;) Wykorzystałam również
mięso z rosołu, dzięki
czemu była bardziej sycąca i pożywna.
Składniki :1 niewielki
kalafior2 małe
cukinie3-4 zielone
ogórki3-4 ząbki
czosnkuugotowane
mięso z kurczaka,np. z rosołu
olej do smażenia2-3 łyżki
masłasól,
pieprz do smakuzielona
pietruszka do posypaniaPrzygotowanie :Wszystkie warzywa dokładnie myję.
Kalafiora dzielę na małe różyczki, łodygi tnę na kawałki. Z
ogórków odcinam części z nasionami, a resztę siekam w plasterki (ze skórką).
Cukinie siekam w kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość
oleju, wrzucam rozdrobnionego
kalafiora, lekko go
solę i pod przykryciem, na niewielkim ogniu - mieszając - smażę aż będzie prawie miękki i podrumieniony. Wtedy dodaję
ogórka i
cukinię, a także posiekane na kawałki
mięso z kurczaka. Całość doprawiam
solą i
pieprzem i smażę dalej, aż
ogórek i
cukinia się zeszklą. Dodaję
masło i posiekany w cienkie plasterki
czosnek, duszę wszystko jeszcze 5-6 minut. Przed podaniem posypuję posiekaną
natką pietruszki.Przepis autorski.