Wykonanie
Bardzo mi smakował dzisiejszy obiad i z pewnością niejednokrotnie jeszcze
wrócę do takiego sposobu wykorzystania tortilli. Zwłaszcza że to farsz decyduje o smaku dania, więc jest naprawdę wiele możliwości :)A dziś przyprawiłam farsz w lekko orientalny sposób, bo jest w nim nuta
cynamonu i
curry. Przepyszne danie, moi Kochani. Można zamiast tortilli usmażyć duże naleśniki, także się doskonale sprawdzą:)
Składniki na 4 porcje:4 duże tortille400 g.
mięsa mielonego z
szynki wieprzowej1 średni
bakłażan3 ząbki
czosnkuduża szczypta
cynamonuduża szczypta
curryduża szczypta
cukru (najlepiej ciemnego)0,5 łyżeczki
majeranku1 płaska łyżeczka słodkiej, mielonej
paprykido 0 , 5 szklanki pulpy pomidorowej
olejPrzygotowanie :
Bakłażana kroję w ok. 1 cm kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanymi 5 łyżkami
oleju, lekko
solę. Przykrywam pokrywką i mieszając smażę do 10 minut - na średnim ogniu. Na początku
bakłażan będzie suchy, ale wypuści sok. Zdejmuję
bakłażana z patelni, dolewam na nią 2 łyżki
oleju i wrzucam posiekany
czosnek. Smażę ok. minuty, uważając by się nie przypalił, a następnie przekładam na patelnię
mięso.
Solę je odrobinę i rozdrabniając smażę ok. 5 minut, aż przestanie być surowe, tym razem bez pokrywki. Dodaję
cynamon,
curry,
paprykę,
majeranek i podsmażonego
bakłażana, przykrywam i smażę wszystko kolejne 5-8 minut. Na koniec dolewam pulpę
pomidorową, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Tak przygotowany farsz dzielę na 4 porcje i każdą wykładam na okrągłą tortillę. Zwijam ją podobnie jak gołąbki: najpierw dwa boki składam do środka, a
potem zwijam tortillę w rulon. Rulony układam na suchej patelni, przykrywam i na małym ogniu smażę po kilka minut z każdej strony, by ciasto się zarumieniło.Podaję na gorąco, z
sosem czosnkowym i świeżym
ogórkiem.Przepis autorski.