Moją kolejną sałatką na zimę są plasterki ogórków ze słodko-kwaśną zalewą z przecierem pomidorowym.Składniki :2 kg ogórków gruntowych3 pełne łyżki soliziołowejProporcje zalewy :3 szklanki wody1/3 szklanki przecieru pomidorowego1/4 szklanki octu 10%3 łyżki cukru1 pełna łyżeczka soli kamiennej2 łyżki gorczycy8-10 ziaren ziela angielskiegoPrzygotowanie :Dokładnie umyte ogórki kroję w plasterki, przekładam do dużej miski, zasypuję solą i mieszam, by się nią pokryły. Odstawiam na 5-6 godzin, po czym odlewam płyn (bez wyciskania ogórków). Następnie układam ściśle ogórki w słoikach.Wodę z cukrem,solą, gorczycą i zielem angielskim gotuję 10 minut, po czym dodaję przecier i gotuję zalewę jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaję ocet. Gorącą zalewą uzupełniam słoiki tak, by ogórki nie wystawały ponad jej powierzchnię. Mocno zakręcam słoiki i pasteryzuję je 5 minut od zagotowania. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.Przepis autorski.