ßßß Cookit - przepis na Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki kanapkowe z curry

nazwa

Wykonanie

Ogórki kiszone, konserwowe, kanapkowe możliwości całe mnóstwo. U nas najszybciej znikają kiszone i kanapkowe z curry. Staram się zrobić jak najwięcej, aby starczyło do następnego sezonu. Resztę opowieści ogórkowej skończę przepisem. Przepis sprawdzany przez kilka sezonów.
SKŁADNIKI:
ogórki świeże (dobrze jeżeli nie są zbyt wyrośnięte)
gorczyca
ziarna ziela angielskiego
ZALEWA
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
SPOSÓB WYKONANIA :
- ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty)
- do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego
- ogórki ciasno poukładam w słoiku
- przestudzoną zalewą zalewam ogórki, aby wszystkie były przykryte, zakręcamy słoik czystą suchą nakrętką
- pasteryzuję 10 minut od zagotowania - gorące wkładam do ręcznika lub koca nakrętką do dołu i zakrywam ręcznikiem i tak zostawiam do całkowitego ostudzenia.
Moje porady
- słoiki po umyciu dokładnym wyparzam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, zapobiega to powstaniu jakikolwiek bakterii
- dobrze do garnka w którym będziemy pasteryzować ułożyć na dno ręcznik np. kuchenny zapobiegnie to popękaniu słoików
- układajmy tak, tak aby słoiki się nie dotykały
- nie gotujmy ich na największym ogniu mogą pęknąć a nakrętka może się otworzyć
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/07/ogorki-kanapkowe-z-curry.html