Wykonanie
Kapusta jest w wersji dość pikantnej, z wyczuwalną
słodyczą miodu, co wg mnie doskonale do niej pasuje. Tak przyrządzona świetnie będzie smakowała z grillowanym
mięsem.
Składniki :mała główka
białej kapusty (ok. 1 kg)5-6 ząbków
czosnkuliść
pora,
selera,
lubczyku - zwinięte i związane100 g.
boczku wędzonego w plastrach1,5 do 2 łyżek
smalcu1 do 2 płaskich łyżeczek
miodu - ten powinien być wyraźnie wyczuwalny
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Poszatkowaną
kapustę (nie musi być bardzo drobno) przekładam do garnka z rozpuszczonym
smalcem. Liście związuję nitką, dokładam do
kapusty.
Boczek kroję w cienkie paseczki, dodaję do garnka. Wszystko lekko
solę i smażę na wolnym ogniu, pod pokrywką, ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaję posiekany drobniutko
czosnek i
miód, smażę
kapustę jeszcze 15 minut - już bez przykrywki, mieszając i uważając żeby się nie przypaliła. Na koniec doprawiam
solą i sporą ilością
pieprzu. Podaję do grillowanych
mięs.Przepis autorski.