Wykonanie
Dziś przepis na szybkie danie obiadowe.polędwiczka wieprzowa
smalec3-6 ząbków
czosnku150 ml soku z
jabłek (najlepiej świeżego)2
jabłkasól,
lubczyk2 łyżeczki
miodunatka pietruszkiPolędwiczkę kroimy na dwa kawałki.
Mięso przesmażamy na
smalcu 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego solimy, posypujemy suszonym
lubczykiem, dodajemy
czosnek i zalewamy całość
sokiem z
jabłek. Po 15 minutach pieczenia smarujemy polędwiczkę
miodem. Po 30 minutach przekręcamy polędwiczkę na drugą stronę i smarujemy
miodem. Dodajemy
jabłka obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki (lub mniejsze części) i pieczemy kolejne 20-30 minut. Polędwiczkę podajemy z
ziemniakami lub
kaszą.