Wykonanie
O ile kebab w ogóle może być daniem light, to moja wersja powinna się do tego rodzaju zaliczyć.
Mięso na patelni
spędza zaledwie chwilę, tyle tylko by nabrać chrupkości i koloru. Podałam je z młodymi
ziemniakami, również najpierw ugotowanymi, a później oprószonymi
solą i przez równie krotki czas rumienionymi na patelni.



Składniki :ok. 0,5 kg ugotowanego do miękkości
mięsa wieprzowego, u mnie
golonki - bez tłuszczu
Przyprawy :1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego
czosnku0,5 łyżeczki suszonego, drobno pokruszonego
rozmarynuduża szczypta
czarnego pieprzusól do smaku1 łyżka
olejuPrzygotowanie :Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie z
przyprawami (
liść laurowy,
goździk,
ziele angielskie)
mięso obieram z tłuszczu i kroję na spore kawałki. Mieszam dokładnie:
pieprz cayenne,
czarny pieprz,
rozmaryn, suszony
czosnek i
sól, tą mieszanką posypuję kawałki
mięsa. Na patelni dość mocno rozgrzewam
olej i wrzucam
mięso - smażę je 2, 3 minuty, tyle tylko by się przyrumieniło. Należy je mieszać i nie dopuścić, by
przyprawy się przypaliły. Podaję z domowymi frytkami, surówką i
sosem czosnkowym.Przepis autorski.
