W sezonie truskawkowym chociaż raz trzeba zrobić takie truskawkowe placuszki: są delikatne i bardzo smaczne. Oprószyłam je tylko pudrem, ale by szaleństwo było większe, można podać je z musem truskawkowym.Składniki na 10 sztuk :1 jajko1 płaska łyżka serka mascarpone1 płaska łyżka cukru pudru2 płaskie łyżki mąki0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia5-6 dojrzałych truskawekolej do smażeniaPrzygotowanie :Mieszam jajko z cukrem i serkiem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia - powinno powstać gęste, kleiste ciasto. Umyte truskawki kroję w niewielką kostkę, dodaję do ciasta, mieszam i od razu smażę placuszki (inaczej ciasto zbyt się rozwodni). Placki smażę na niewielkiej ilości oleju, po usmażeniu przekłada je na chwilę na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję posypane cukrem pudrem.Przepis autorski.