Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, dlatego najchętniej wszystko bym z nimi jadła. Śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja- ciągle! Dzisiaj mogę was uraczyć placuszkami, są bardzo delikatne i leciutkie idealne na każdy posiłek dnia.Składniki:140g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko230g jogurtu naturalnegokubeczek truskawekolej do smażeniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Truskawki kroimy w plasterki i posypujemy łyżeczką cukru.Jogurt i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy troszkę mąki, a jeśli zbyt gęste-dolewamy mlek. Wrzucamy truskawki i mieszamy je razem z masą za pomocą łyżki.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem i truskawkami.Smacznego!