Wykonanie
Fasolka szparagowa,
mozzarella,
szynka,
pomidor i chrupiący
boczek - w formie zapiekanki. Zjedliśmy ją dodatkowo z
jajkiem sadzonym. Bardzo pyszne i ciekawe danie, zachęcam do wypróbowania !



Składniki :ok. 0,5 kg żółtej lub
zielonej fasolki szparagowejduży, dojrzały
pomidor150 g. tartej
mozzarellikilka plastrów
wędliny (
szynka)6-8 plastrów
wędzonego boczkuoliwasól,
pieprzPrzygotowanie :Odcinam końcówki
fasolki, układam połowę jako pierwszą warstwę w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia, oprószam ją
solą i
pieprzem, ewentualnie suszoną
bazylią. Na
fasolę wsypuję 1/3
sera, układam plastry
pomidora i
wędliny. Posypuję kolejną częścią
sera, układam resztę
fasolki, także ją lekko doprawiam. Wykładam pozostały
ser, a całość przykrywam plastrami
boczku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. godzinę - w międzyczasie sprawdzam, czy
fasolka jest już miękka. Podaję z posiekanym
szczypiorkiem i np.
jajkiem sadzonym.Przepis autorski.



